Bijgewerkt : 05-09-17
 

      

 

 Een erf inrichten, hoe doe je dat?                                 

Op deze pagina willen wij hier iets over laten zien over de karakteristieke eigenschappen van een boerenerf.

Boerenerven hadden vroeger een duidelijke verdeling in 'voor' en 'achter' 'Voor' bij het woonhuis, lag meestal een moestuin, met eventueel een boomgaard of wat losse fruitbomen en een gedeelte voor de sierplanten. Dit was het domein van de boerin.'Achter' was het gedeelte van de man, het werkgedeelte van de boerderij.

Bij kleine typen boerderijen, zoals hiernaast afgebeeld was de ruimte om het huis beperkt. Alles had een functie en ieder plekje moest benut worden om te kunnen bestaan. Er was weining ruimte voor sierbeplanting. 

 Bij grotere boerderijtypen had men ruimte, hoefde het wat minder bescheiden. Er was ruimte voor een grotere siertuin, of een grote solitaire boom. Ook had men vaak personeel in dienst die van voedsel werd voorzien. Hierdoor was er een ruimere boomgaard aanwezig en een grote moestuin.

Veel planten, bomen en hagen kwamen uit het omringende landschap. De streek bepaade voor een groot gedeelte wat er groeide en bloeide op het erf. 

 

 

 

 

 In de loop van de tijd is de funcie van een erf volledig veranderd. De boerderij is er niet meer, het vee is verdwenen of er zijn alleen nog maar hobbydieren. De deel is inmiddels woonruimte geworden. Dat heeft ook invloed op het erf. Wat vroeger nut had is nu "leefruimte" geworden". De schuren zijn veranderd in garages. Het terras is aan de achterkant, grenzend aan de woonkamer die vaak op de deel gesitueerd is.

Uiteraard hoeft men niet meer zelfvoorzienend te zijn, de supermarkt is dichtbij. De groententuin en de boomgaard zijn voor het grootste gedeelte verdwenen of zijn er nog voor de hobby of gewoon omdat groente en fruit uit eigen tuin het lekkerst is.

Hierdoor is de beplantingskeuze in de tuin ook totaal veranderd. Op een tuncentrum kun je planten kopen die hun herkomst hebben uit alle werelddelen. Van een Chinees klokje tot een Russische Edelweiss. Hierdoor is er veel van het oorspronkelijke karakter verdwenen.

 

 

 

Wat kunnen wij voor u doen? 

Wij kunnen u helpen met de inrichting van uw erf. We letten er daarbij op dat het erf met de daarbij behorende beplanting  weer één geheel vormt met de cultuurhistorie en de omgeving. Bij het maken van plannen willen we zo min mogelijk afbreuk doen doen aan het streekgebonden en historische karakter van het erf.

We kijken daabij ook naar de eisen van deze tijd. Iedere bewoner zal eigen wensen hebben ten aanzien van de inrichting van het erf.

Is dit met elkaar verenigbaar? Jazeker! In de loop der jaren hebben we hier veel kennis en ervaring over opgebouwd. Vele erven hebben we al ingericht.

Natuurlijk kunnen we u hierover veel meer vertellen. Ieder erf is weer anders en behoeft een op maat gesneden plan. Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie.

Het boek "Erfbeplanting rond Doetinchem" is uit. Dit boek, gaat over over de inrichting van historische boerenerven, gericht op de beplanting. Het uitgangspunt is de plaats Doetinchem, maar er staat ook veel in over erfbeplanting in de omgeving.  Welke beplanting hoort thuis in uw omgeving, op uw erf, in het boek staat veel, wij kunnen u er nog meer over vertellen!  Wilt u het boek bestellen, neemt u dan even contact op. Bij vrijblijvende afspraak krijgt u dit boek van ons geheel gratis.

  Powered by PK-CMS
  © 2020 Passoft WebDev

Email: info@debosboom.nl
Hoveniersbedrijf De Bosboom, Loordijk 8, 7004 HW Doetinchem.Telefoon: 0314-330769 Mobiel: 06-21890992